Laat uw scooter zo snel mogelijk keuren.

Over anderhalve maand is hij er dan echt, de milieuzone in Amsterdam. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2018 brom- en snorfietsen/ scooters van 2010 of ouder niet meer de stad in mogen. Gelukkig kunnen wij aan veel scooter eigenaren met een scooter voor deze datum een ontheffing geven.

Welke scooters komen in aanmerking voor deze ontheffing?
Deze ontheffing mogen wij alleen geven aan brom- en snorfietsen/ scooters met een 4-takt motor.
Naast de 4-takt motor moet de brom- en snorfiets/ scooter een DET (datum eerste toelating) tussen 1 januari 2008 en 1 januari 2011. Deze mogen dus niet ouder zijn dan tien jaar (gerekend vanaf de DET).

Hoe krijgt u deze ontheffing?
Alle brom- en snorfietsen staan geregistreerd bij de RDW, alleen is bij de registratie het kenteken niet gekoppeld aan het kenmerk 2-takt of 4-taktmotor. Daarom kan de RDW en gemeente deze ontheffing niet automatisch geven. Om deze reden moet er een visuele inspectie bij ons gedaan worden. Wij, Debo Scooters stellen dan vast of het om een 2-takt of 4-taktmotor gaat.

Waar moet uw voertuig aan voldoen?

  • De maximumconstructiesnelheid moet aangepast worden van 25 km per uur naar 45 kilometer per uur. Wij controleren dit met een gps-meting.
  • De scooter moet technisch helemaal in orde zijn. Zo doen wij een decibelmeting om te voorkomen dat de scooter meer dan 97 decibel produceert en controleren wij alle verlichting (waaronder ook remlicht) en de remmen. Maar daarnaast wordt de scooter ook op anderen technische aspecten gecontroleerd.
  • Wij checken de identificatie van de scooter op blokkerenede statussen (o.a. diefstal).
  • We controleren of de verplichte snelheidsmeter aanwezig is, goed werkt en ook verlicht is.

Wat kost het ombouwen van de snorscooter naar een bromscooter?

Het is moeilijk om aan te geven wat de kosten zijn omdat dit erg afhankelijk is van de technische staat van de scooter maar ook van de banden.

Bij Debo Scooters krijgt u altijd vooraf een prijsopgave.

Ontheffing Millieuzone Amsterdam

Waarom mogen wij, Debo Scooters deze ontheffing geven?

Om de keuring voor ontheffingen te mogen doen hebben wij een overeenkomst gesloten met gemeente Amsterdam. Hierdoor hoeft u niet helemaal naar een RDW keuring station te rijden waar vaak een lange wachtrij staat. Vandaar kunt u bij ons als erkende scooter dealer en rdw gekeurd terecht voor de ontheffing.

Wanneer kan ik de 4-taktontheffing aanvragen?
Dat kan vandaag al! Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken. Want wilt u op 1 Januari 2018 al rijden in Amsterdam, dan moet u voor 31 December uw scooter laten keuren. U kunt namenlijk dan al op 1 Januari zelf bij de gemeente (met het van ons gekregen keuringsbewijs) via het digitale loket een ontheffing aanvragen.

Wat als u uw scooter pas in 2018 laat keuren?
Dit is uiteraard geen probleem, zolang u tot u een ontheffing heeft niet rijd in Amsterdam. U kunt deze keuring uiteraard ook dan ook nog bij ons doen. Let op: in 2018 kunt u niet zelf via het digitale loket een ontheffing aanvragen. Wij zijn verplicht dit dan voor u te doen. (U kunt dit dus wel zelf doen als u een keurings bewijs uit 2017 heeft).

Tot wanneer kan u uw scooter laten keuren voor een ontheffing?
Dit kan tot uiterlijk 31 December 2020. Alle brom- of snorfietsen die voor een keuring in aanmerking komen zijn dan 10 jaar oud. Let op: u kunt tot u een ontheffing heeft niet in Amsterdam rijden.

Hoe gaat de 4-taktkeuring in zijn werk?
U kunt met uw brom- of snorfiets/ scooter naar onze winkel voor de keuring. (u kunt van te voren contact opnemen)
Wij voeren een visuele keuring uit voor een bedrag van €20,-. Om vast te stellen of uw scooter een 2- of 4-takt motor bevat.
Na afloop van de keuring maken wij een keuringsrapport waaruit blijkt dat uw voertuig een 4-taktmotor heeft. (U kan dit rapport per e-mail via het digitale loket ontvangen, of eventueel uitgeprint van ons.)
Als blijkt dat uw voortuig een 4-takt motor bevat en aan de leeftijdeis voldoet kunnen wij inloggen op het digitale loket van de gemeente.
Wij controleren nog het kentekenbewijs en framenummer met gegevens van de RDW om zo de juistheid van het kentekenbewijs te controleren.
Tot 31 december 2017: Versturen wij een goedkeuring naar de gemeente en kunt u zelf (vanaf 1 Janurari 2018) via het digitale loket een ontheffing aanvragen.
Vanaf 1 januari 2018: Wij vragen namens u een ontheffing aan bij het gemeente via het digitale loket. (Dit kunt u niet zelf meer doen)
De ontheffing word vervolgens door de gemeente naar u thuis getuurd.
En tijdens het keuren kunt u uiteraard even wachten in onze showroom met een drankje.

Wat zijn de totale kosten voor een ontheffing?
De totale kosten voor een ontheffing van jou scooter is €35,-. Wij rekenen namelijk €20,- voor de keuring zelf en u moet vervolgens bij het aanvragen van de ontheffing nog €15,- aan de gemeente Amsterdam betalen.

Hoe wordt de milieuzone in Amsterdam gehandhaafd?
De kosten voor een ontheffing zijn niet niets, echter is het risico op een boete enorm groot. De milieuzone wordt namelijk gehandhaafd met behulp van vaste camera’s (de huidige milieuzone camera’s) en mobiele/flexibele camera’s in de stad die aan de hand van het kenteken registreren of een voertuig wel of niet de milieuzone in mag. Daarnaast wordt op straat gehandhaafd op geparkeerde brom- en snorfietsen.
Je krijgt een boete van € 90,- als je de milieuzone (brom-/snorfiets) binnengaat zonder ontheffing. Dit is dus al een stuk hoger dan de kosten voor een ontheffing.

Mag u ook een subsidie aanvragen in plaats van een ontheffing?
Ja dit mag als u in Amsterdam woont en aan de volgende voorwaarden voldoet;
Ten eerste moet men om in aanmerking te komen een Stadspas hebben met groene stip (lager inkomen).
Men moet eigenaar zijn van een brom- of snorfiets van 2010 of ouder en deze al minimaal in bezit hebben gehad op of voor 22 juni 2016.
U staat ingeschreven in Amsterdam.
De gemeente Amsterdam wil helpen met het overstappen van oude brom- en snorfietsen naar een schonere manier van vervoer. De Subsidie is een tegoedbon voor één van de volgende artikelen: een fiets of een elektrische scooter.

Meer informatie over de mileuzone?
Zoals waar die precies begint? Waarom hij er komt?

Of neem persoonlijk contact met ons op!
Om een afspraak te maken of voor vragen zijn wij te bereiken op de volgende manier:
Telefonisch op 020-337 54 89, e-mail op info@deboscooters.n of kom gerust langs.

Wij adviseren en helpen u graag!